In de maand maart hielden onze noorderburen hun gemeenteraadsverkiezingen. De links liberale partij D66 boekte de laatste 10 jaar de ene overwinning na de andere. Dat is nu gecounterd door de lokale partijen. Deze werden in bijna de helft van de gemeenten de grootste partij.
In Vlaanderen is dit niet anders. Burgers hebben schoon genoeg van de standaardantwoorden die de traditionele politiek aanbiedt. Bekende Vlamingen verhuizen zelfs om burgemeester te worden. Zo hoort het niet. Traditionele partijen zijn vastgeroest in ideeën en tradities die niet meer van deze tijd zijn. Daarnaast werd duidelijk dat de mandatenwedloop uitgroeide tot een pak-de-poen-show.
In de steden rondom ons, Antwerpen, Gent en anderen worden momenteel nieuwe plaatselijke partijen opgericht. Meestal groeien die uit een beweging van burgers die niet tevreden zijn over de aanpak door de politici. Terecht! Het programma van een lokale partij is afgestemd op de noden van de burger. Bij de traditionele partijen staan ideologie en politici centraal.
In Berlare, Overmere en Uitbergen kunnen we niet achterblijven in deze nieuwe trend. In andere gemeenten dacht men er eveneens zo over. Gelukkig was er hulp: specialisten en juristen hebben het ‘Vooruit Politiek Platform’ opgericht. Dit is niet kleur- of partijgebonden. Het helpt burgers met het oprichten van een politieke partij volgens de regels van de kunst. Neem een kijkje op http://vooruit-politiek-platform.be en je zal zien dat er reeds in een 40-tal gemeenten een nieuwe lokale partij in wording is. Daarnaast zijn er al veel gemeenten waar een lijst ‘Gemeentebelangen’ actief is.
In Frankrijk kenden men vorig jaar dezelfde tendens: president Macron. Of je er nu voor of tegen bent, de Fransen hebben hem in 2017 gekozen als onafhankelijke kandidaat tegen de klassieke partijen. En als het regent in Parijs dan druppelt het in Brussel.
Kortom, wij kijken uit naar de gemeenteraadsverkiezingen.